Ontsteking buik

Heb je een ontsteking buik? Een ontsteking in buik kan meerdere dingen betekenen en het belangrijk om vele dingen uit te sluiten bij een buik ontsteking. Zo kun je een ontsteking onderbuik of een dikkedarm ontsteking hebben. Hoe dan ook, een ontsteking in de buik kan vaak een hevige pijn in de buik veroorzaken. In dit artikel richten we ons op de buikvliesontsteking.

Ontsteking in buik: buikvliesontsteking

Het is eigenlijk niets meer dan een ontsteking aan het buikvlies en het wordt ook wel vaak peritonitis genoemd. Buikvlies bestaat namelijk uit een weefsel wat om een aantal organen heen ligt zoals de darmen, maag, milt en lever. Bij een volwassen persoon bedraag het hele buikvlies ongeveer 2 vierkante meter aan oppervlakte en bekleed het de binnenkant van de buikholte.

De oorzaken van dit soort buik ontsteking zijn vaak bacteriƫn. Maar ook de chemische prikkels zoals maagsap of darminhoud kan een ontsteking veroorzaken. Daarnaast kan een buikvliesontsteking ook nog ontstaan door letsel na een ongeval. Maar ook na een operatie is het mogelijk dat er letsel ontstaat waardoor darminhoud of maagsap kan gaan lekken.

Symptomen van een buik ontsteking

Uiteraard kun je een buik ontsteking aan een aantal symptomen herkennen. Een ontsteking in buik veroorzaakt een hevige pijn in de buik en vaak moet je ook braken. Sommige mensen hebben ook last van koorts. Kernmerkend is ook dat de buikspieren heel erg hard aanvoelen. Als je last hebt van een ontsteking onderbuik, dan moet je niet lang wachten om naar een arts te gaan.