Waar zit je blinde darm?

Er bestaat soms wat onduidelijkheid over de locatie van de blinde darm (caecum). In dit artikel besteden we aandacht aan de vraag: “Waar zit je blinde darm?” De blinde darm zit rechts onderin de buik. Bij een eventuele blindedarmontsteking begint de pijn vaak op een andere plek. De pijn begint onderaan het borstbeen en loopt dan schuin naar beneden richting de rechterzijde van het lichaam.

Locatie blinde darm bij de spijsvertering

Alhoewel de blindedarm onderdeel is van het maag-darm kanaal loopt de route van het voedsel niet langs de blinde darm. Als wij eten tot ons nemen loopt dit via de slokdarm naar de maag. Vanuit de maag loopt de route verder door de dunne darm naar de dikke darm. Onderin de dikke darm (rechtsonderin de buik) zit de blinde darm. Vanuit de dikke darm loopt het traject verder naar de endeldarm en naar de anus waarna het voedsel ons lichaam kan verlaten. Het voedsel loopt dus vanuit de dunne darm weer omhoog naar de dikke darm. Onderin de dikke darm zit de blinde darm waar het voedsel niet doorheen loopt.

Het is een feite een zakje die onderaan de dikke darm hangt. Lang werd gedacht dat de blindedarm in feite geen functie zou hebben in ons lichaam, maar onlangs is ontdekt dat er goede bacteriën in de blinde darm zitten. Het is een veilige plek voor deze bacteriën waar ze zich terug kunnen trekken bij een goede gezondheid van het maagdarm stelsel. Bij een ontregeling van het maag-darm stelsel, bijvoorbeeld bij diarree, kunnen de goede bacteriën de blinde darm verlaten en de darmflora weer herstellen. Als laatste hebben we nog de appendix. Dit is een wormvormig aanhangsel onder aan de blinde darm. Als we spreken over een blinde darm ontsteking hebben we het meestal over een bacteriële ontsteking van de appendix. Meestal wordt de appendix bij een operatie van de blinde darm verwijderd.