Dunne darm ontsteking

Heb je denk je last van een dunne darm ontsteking? De ontsteking dunne darm komt vaak voor en gaat meestal gepaard met buikpijn, diarree en buikkrampen. Maar dit zijn niet de enige dunne darm ontsteking symptomen, want iedereen kan last hebben van verschillende ontsteking dunne darm symptomen.

Bij ontsteking dunne darm klachten draait het allemaal om voorkomen. Want per jaar hebben in Nederland ongeveer 2 miljoen mensen één of meerdere malen last van een dunne darm ontsteking. Daarvan doet maar 25% echt beroep op een huisarts.

Hoe ontstaat een ontsteking dunne darm?

De dunne darm ontsteking is eigenlijk een acute ontsteking van het maag-darmkanaal en er zijn verschillende ziekteverwekers die deze ontsteking kunnen veroorzaken. Een bacterie kan bijvoorbeeld ook de ontsteking dunne darm geven, maar in de meeste gevallen gaat het om een virus.

Deze ziekteverwekkers wordt met name overgedragen door slechte hygiëne, bijvoorbeeld wanneer je bij de toiletgang de hand niet goed hebt gewassen. Dan bestaat de kans op besmetting en vooral bij kinderen is dit vaak moeilijk te vermijden.

Verder rauw voedsel zoals rauw vlees of rauw en te kort gekookte eieren, ongewassen groente en ongare gerechten kunnen ziekteverwekkers bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Dan kan het zo zijn dat iemand enkele uren tot dagen na het nuttigen van besmet voedsel last krijgt van misselijkheid, braken en diarree. Doordat meestal meerdere personen deze verschijnselen hebben, is de boosdoener over het algemeen te achterhalen.

Symptomen dunne darm ontsteking

Iemand die last heeft van een dunne darm ontsteking kan soms last hebben van een krampende buikpijn en soms bloederige, waterige diarree. Een dunne darm ontsteking kan verder ook nog spierpijn, hoofdpijn en koorts veroorzaken. Hieronder staan nog meer dunne darm ontsteking symptomen:

  • waterdunne poep
  • vaak naar de wc moeten
  • moeite om de ontlasting op te houden
  • een andere kleur en geur van de ontlasting
  • algemeen ziektegevoel
  • koorts
  • buikkrampen
  • misselijkheid en braken