Appendix

De appendix is een aanhangsel van de blinde darm, die onderaan in de buik bij de overgang van de dunnen naar de dikke darm. De appendix is ongeveer tussen de 2 en 20 cm lang en ongeveer net zo als een potlood. De appendix bestaat voornamelijk uit lymfeweefsel. De functie appendix is niet helemaal duidelijik, maar wellicht is deze functie in de loop van onze evolutie verloren gegaan. Het kan mogelijk ook nog een rol spelen in de ontwikkeling van ons immuunsysteem.

Je kunt last hebben van een ontstoken appendix en geperforeerde appendix. Wanneer dat is spreekt met van een appendicitis en dan zal de blinde darm verwijderd moeten worden. Vooral als de appendix pijn doet en je hierdoor niet normaal kunt lopen. Ongeveer 7% van de bevolking krijgt deze aandoening en het kan op alle leeftijden voorkomen.

Appendix symptomen

De appendix symptomen kunnen sterk uiteenlopen en zijn niet altijd helder herkenbaar. Zo kan een zorgvuldige opsporing belangrijk en vooral bij en acute appendicitis die dreigt open te barsten. De appendix pijn kan ondraaglijk zijn en perforatie is mogelijk. Ongeveer 5 op de 100 perforaties lopen fataal af, maar dit is gelukkig zeer zeldzaam.

Men vermoedt dat een appendicitis, terwijl deze er niet is en zo hebben mensen een onnodige appendix operatie. Elke appendix operatie houdt een klein,, maar reƫel risico in. Echter is het probleem bij een blinde darmontsteking dat er tijdig ingegrepen moet worden, maar tegelijkertijd moet vermijden dat mensen nodeloos onder het mes passeren.

  • De ontsteking veroorzaakt erge buikpijn
  • Misselijkheid
  • Soms braken
  • Lichte koorts
  • Diarree
  • Steken