Appendicitis

Appendicitis is de medische term voor een blinde darmontsteking. De blinde darm of appendix, wat letterlijk aanhangsel betekent, bevindt zich meestal daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, rechtsonder in de buik. Maar wat houdt appendicitis precies in en wat zijn de klachten?

Klachten bij appendicitis

Eenappendicitis is meestal een plotseling ontstane ontsteking van de blinde darm. Waarom de blinde darm ontstoken raakt is niet helemaal duidelijk, maar de pijnklachten beginnen geleidelijk op, rond of boven de navel. Soms kunnen de pijnklachten voorafgegaan door misselijkheid en braken.

Zo kan er een lichte temperatuurverhoging zijn en kun je je algeheel onwel voelen. Als de verschijnselen van een appendicitis duidelijk zijn, is het aanraken en daarna loslaten pijnlijk, met name rechtsonder. Ook lachen en hoesten doet soms pijn. Een appendicitis of blinde darmontsteking kan soms zeer heftig verlopen en aanleiding geven tot buikvliesontsteking.

Diagnose van appendicitis

Op grond van het verhaal en de symptomen kan de diagnose appendicitis acuta makkelijk worden gesteld. Maar wanneer het ziektebeeld minder duidelijk is, zullen er andere oorzaken uitgesloten worden zoals bijvoorbeeld een voedselvergiftiging, darminfect of gynaecologische oorzaken zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of eierstokontsteking.

Uiteraard is het vanzelfsprekend dat het lichamelijk onderzoek door de arts, waartoe meestal ook het inwendig onderzoek via de anus behoor en bij de vrouw eventueel ook inwendig gynaecologisch onderzoek. Vaak wordt ook het bloed en urine in het laboratorium onderzocht.

In sommige gevallen wordt er nog een echografisch onderzoek aangevraagd. Zo kunnen ze door middel van geluidsgolven de organen in de onderbuik zichtbaar gemaakt en bekeken worden. Bij twijfel of onzekerheid over de juiste aandoening kan een kijkoperatie onder narcose aan de eventuele operatie vooraf gaan.