Appendicitis symptomen

Wil je meer informatie over de appendicitis symptomen? Zo bestaan er veel vormen van appendicitis zoals chronische appendicitis, maar wat zijn de eerste signalen en chronische appendicitis symptomen van een blinde darmontsteking. Het grote probleem van een geperforeerde appendicitis is dat het vaak plots bestaat, waardoor het eigenlijk moeilijk is om te voorspellen of dat iemand een blinde darmontsteking.

Wat is een blinde darmontsteking en de oorzaak appendicitis?

De richtlijn appendicitis ontstaat meestal plots. Het is en blijft een acute ontsteking van het aanhangsel aan de blinde darm. Dit aanhangsel wordt ook wel de appendix genoemd en bevindt zich onderaan de buik bij de overgang van de dunne naar de dikke darm. Echter is de oorzaak appendicitis hedendaags nog steeds onduidelijk. De symptomen appendicitis kunnen zich voordoen in alle leeftijden, maar vooral bij kinderen en jongeren tussen de 5 en 24 jaar.

De symptomen appendicitis zijn dan ook zeer gevarieerd en vaak ook niet duidelijk herkenbaar. Echter is het wel belangrijk dat er snel de juiste diagnose gesteld wordt, vooral wanneer de appendix dreigt open te barsten. Zo loopt ongeveer 5% van een opengebarsten appendix fataal af. Zo is het bij appendicitis belangrijk om tijdig in te grijpen.

Alle symptomen appendicitis

Pijnlijke appendix

Een pijnlijke appendix kan soms ook waargenomen worden als gewone buikpijn. Buikpijn kan uiteraard door veel aandoening veroorzaakt worden, maar een blinde darmontsteking is vrij makkelijk te herkennen. Je kunt het herkennen aan een erge buikpijn die meestal erg plots en zich verspreidt van de navel naar rechtsonder in de buik. De pijn is ook te herkennen doordat de pijn steeds erger en erger wordt.

Buikpijn

Wanneer de ontsteking van de appendix heel heftig verloopt kan het ook zijn dat ook het buikvlies ontstoken is. In dat geval zal de pijn zich niet enkel rechts van de buik situeren, maar over de gehele buik.

Bruuske bewegingen

Bij bruuske bewegingen kan de pijn ook gevoeld worden in dezelfde omgeving als bij de buikpijn hierboven beschreven. Dit kunnen bewegingen zijn zoals lachen en hoesten zijn. Maar ook een autorit of het aanraken van de buik kan al genoeg zijn om goed pijn te hebben.

Geen eetlust

In de meeste gevallen van een blinde darmontsteking zal de persoon in kwestie vaak weinig of geen eetlust hebben. Ook verschijnselen zoals braken en misselijkheid kunnen soms de kop opsteken. Echter zijn dit ook symptomen van andere aandoeningen.

Constipatie

Doordat de appendix ontstoken is ontstaat er vaak constipatie of opstopping in de darmen. In sommige gevallen kan dit echter ook diarree veroorzaken.

Koorts

Mensen die getroffen zijn door een ontstoken appendix zullen altijd onderhevig zijn aan lichte koorts. Wanneer de persoon hoge koorts heeft wijst dit op iets anders.