Aandoeningen dikke darm

Zoek je meer informatie naar deaandoeningen dikke darm? De darm aandoeningen komen zeer vaak voor. De darmen behoren tot het spijsverteringsstelsel en de darmen vormen het grootste deel met 6,5 meter lengte. Zo bestaan de darmen uit de dunne en dikke darm. Zo wordt er in de dunne darm voedsel verteerd en worden voedingsstoffen en water in het bloed opgenomen.

In de dikke darm worden de onverteerde voedselresten opgeslagen, waarna ze het lichaam uitgewerkt worden. Echter zijn er veel dikke darm aandoeningen, dunne darm aandoeningen en maag darm aandoeningen die voor kunnen komen. Hieronder bespreken we diverticulose:

Darm aandoeningen zoals diverticulose

Bij de aandoening diverticulose steken de uitstulpingen en worden ook wel divertikels genoemd. Deze zijn ter grootte van een erwt uit de wand- en slijmvlieslaag door de spierlaag van de dikke darm. Precies waar de aan- en afvoerende bloedvaten via een natuurlijke opening de darmwand bereiken.

Dit is namelijk de zwakste plek van de darmwand en deze aandoening gaat dan ook vaak gepaard met chronische verstopping en obstipatie. In sommige gevallen raakt één of meer van deze divertikels ontstoken. Deze aandoening wordt ook wel diverticulilits genoemd, wat ontsteking van de dikke darm wordt bedoeld.

De symptomen van diverticulose

Ongeveer één op de drie mensen tussen de 50 en 60 jaar hebben deze aandoening. Deze aandoening wordt ook geassocieerd met een vezelarm dieet, gebrek aan lichaamsbeweging, obesitas en constipatie. Maar meer dan driekwart van de mensen met deze aandoening merkt hier helemaal niets van en hebben dan ook geen klachten. Hieronder staan de symptomen en klachten:

  • aanvankelijk vaak pijn in de bovenbuik, welke na verloop van tijd afzakt naar de onderbuik – vooral linksonder in de buik.
  • deze buikpijn wordt vaak beter of verdwijnt na de ontlasting of winden;
  • er kan sprake zijn van koorts;
  • er kunnen afwisselende perioden zijn van obstipatie en diarree;
  • soms treedt er gering bloedverlies op (helderrood bloed, pijnloos)
  • soms is een zwelling in de linker onderbuik te voelen – dit kan duiden op een lokale ontsteking met afzetting van vocht in de directe omgeving;
  • als de klachten erger worden kunnen misselijkheid en overgeven optreden.